ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Γρήγορο τεστ Αντιγόνου COVID-19

Η hoMed έχει εξασφαλίσει την προμήθεια του μοναδικού γρήγορου τεστ για ανίχνευση αντιγόνου του νέου κορωνοϊού, που κυκλοφορεί παγκοσμίως. Αυτά τα τεστ ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε μόλις 5 λεπτά, με βεβαιότητα (ευαισθησία) 92%!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα περισσότερα γρήγορα τεστ που κυκλοφορούν, ΔΕΝ ανιχνεύουν τον ιό, αλλά τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει ο οργανισμός εναντίον του. Η ανάπτυξη όμως αυτών των αντισωμάτων δεν είναι άμεση. Αρχίζει μερικές ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και κορυφώνεται αρκετές εβδομάδες μετά. Έτσι λοιπόν, αυτά τα τεστ δεν εξυπηρετούν τις παρούσες ανάγκες, καθώς δεν δείχνουν αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό, αλλά αν η νόσος που έχει ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα ή έχει ήδη ιαθεί, ήταν COVID-19 ή όχι.

Μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε αυτά τα τεστ από την επισήμανση IgM/IgG. IgM και IgG είναι ανοσοσφαιρίνες, δηλαδή αντισώματα.

Αντίθετα, τα τεστ που ανιχνεύουν αντιγόνο (το μοναδικό που κυκλοφορεί) γράφουν Ag (αντιγόνο).

Το γρήγορο τεστ αντιγόνου που διαθέτει η hoMed, είναι το μόνο που κυκλοφορεί διεθνώς και έχει λάβει επείγουσα έγκριση από τον οργανισμό πιστοποίησης FDA (Food and Drug Administration) των Η.Π.Α.

Ο καθηγητής Stephen Hann, Επίτροπος του FDA, ανακοίνωσε την έγκριση του τεστ στις 9 Μαίου 2020 ως εξής:

“Το Food and Drug Administration των Η.Π.Α. εξέδωσε την πρώτη επείγουσα έγκριση για χρήση ενός τεστ για ανίχνευση αντιγόνου COVID-19, μια νέα κατηγορία τεστ για χρήση στην τρέχουσα πανδημία. Αυτά τα διαγνωστικά τεστ ανιχνεύουν θραύσματα των πρωτεϊνών που βρίσκονται πάνω ή μέσα στον ιό, εξετάζοντας δείγματα που έχουν συλλεχθεί από τη φαρυγγική κοιλότητα”.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή:

  • Δείγμα εκκρίσεων λαμβάνεται με έναν πολύ λεπτό στυλεό.
  • Το βουρτσάκι που έχει στην άκρη ο στυλεός, ξεπλένεται σε φιαλίδιο με ειδικό υγρό.
  • 3-4 σταγόνες από αυτό το υγρό τοποθετούνται σε ειδική υποδοχή μιας κασέτας.
  • Το αποτέλεσμα διαβάζεται σε 5 λεπτά!
Θετικό γρήγορο τεστ αντιγόνου (Ag). Στη θέση Τ (test) έχει σχηματιστεί μια γραμμή. Πιθανότητα λάθους μόνο 2%.

Αξιοπιστία της μεθόδου:

  • Ευαισθησία = 92%
  • Ειδικότητα = 98%

Ευαισθησία 92% σημαίνει πως, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, υπάρχει 8% πιθανότητα λάθους.

Ειδικότητα 98% σημαίνει πως, αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, υπάρχει μόνο 2% πιθανότητα λάθους.

Συγκριτικά στη μέθοδο PCR η ευαισθησία είναι 99,5% και η ειδικότητα 100%.

Πλεονεκτήματα του γρήγορου τεστ αντιγόνου (Rapid Test Ag) έναντι του PCR:

  • Το αποτέλεσμα είναι ΑΜΕΣΟ.
  • Η τιμή του είναι χαμηλότερη.

Πολύ συχνά το γρήγορο τεστ αντιγόνου γίνεται ταυτόχρονα με το PCR, ώστε να υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος άμεσα, με πολύ μεγάλη βεβαιότητα.

Αν το γρήγορο τεστ αντιγόνου βγει θετικό, το εμπιστευόμαστε και προβαίνουμε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, καθώς η ειδικότητά του είναι 98%!