ΓΑΣΤΡΟΣΤΟΜΙΑΕΝΤΕΡΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗΛΕΒΑΙΝ

Λεβάιν (levin) προκάλεσε διάτρηση στομάχου

Το λεβάιν (levin) είχε τρυπήσει το στομάχι! Αυτή ήταν η έκπληξη που περίμενε τους χειρουργούς που άνοιξαν την κοιλιά της 82χρονης γυναίκας για διερεύνηση της αιτίας της περιτονίτιδας.

Πριν περίπου μία εβδομάδα οι οικείοι της είχαν καλέσει γιατρό να τοποθετήσει λεβάιν στην ασθενή, λόγω του ότι δεν σιτιζόταν. Ο γιατρός τοποθέτησε το λεβάιν και αποχώρησε. Σε λίγες μέρες η ασθενής εισήχθη σε νοσοκομείο για άλλη αιτία. Η σίτισή της μέσω του λεβάιν συνεχιζόταν. Σύντομα μετά την εισαγωγή της η κατάσταση της υγείας της άρχισε να παρουσιάζει ανεξήγητη επιδείνωση. Σε λίγες ώρες οδηγήθηκε στο χειρουργείο με περιτονίτιδα και σηπτικό σοκ.

Η διεγχειρητική εικόνα παραπλεύρως δίνει την απάντηση: Το λεβάιν είχε τρυπήσει το στομάχι, με συνέπεια τόσο τα γαστρικά υγρά όσο και οι τροφές που της χορηγούσαν να χύνονται στην περιτοναική κοιλότητα. Σε λίγες ώρες η ασθενής κατέληξε από μη αντιρροπούμενο σηπτικό σοκ.

Το λεβάιν είναι τόσο ατραυματικό όσο νομίζουμε και πρέπει να το χειριζόμαστε με προσοχή. Η χρήση του για μακροχρόνια σίτιση ασθενών με δυσκαταποσία πρέπει να καταργηθεί και στις περιπτώσεις αυτές να αντικαθίσταται με γαστροστομία. Διαβάστε περισσότερα.