Χειρουργικός καθαρισμός κατακλίσεων

Οι κατακλίσεις ή έλκη από πίεση είναι φλεγμονώδεις και νεκρωτικές βλάβες του δέρματος και των υποκείμενων ιστών. Λέγονται έτσι επειδή ένας καθοριστικός παράγοντας που τα προκαλεί είναι η παρατεταμένη άσκηση πίεσης για πολλή ώρα στο ίδιο σημείο, κάτι που συμβαίνει σε παρατεταμένη κατάκλιση ασθενών που αδυνατούν να αλλάξουν μόνοι τους στάση στο κρεβάτι.

Κατακλίσεις

Όταν υπάρχουν μεγάλα νεκρωμένα τμήματα ιστών, αυτά πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά. Η πράξη αυτή είναι απλή και μπορεί να γίνει στο σπίτι. Δεν απαιτείται αναισθησία, καθώς τα νεκρωμένα τμήματα δεν έχουν νεύρα και γι αυτό δεν πονούν. Δεν χρειάζεται αποστείρωση χειρουργείου επειδή η περιοχές αυτές είναι ήδη εποικισμένες με πάρα πολλά μικρόβια.

Η αιτιολογία των κατακλίσεων είναι πολυπαραγοντική. Η μακροχρόνια παραμονή στο κρεβάτι (κλινοστατισμός), θεωρείται – και είναι – η κύρια αιτία. Όμως, πρέπει κανείς να εστιάσει την προσοχή του ακόμη περισσότερο, καθώς δεν παρουσιάζουν όλοι οι μακρόχρονα κατακεκλιμένοι έλκη από κατάκλιση. Συνήθως ο περιορισμός της κινητικότητας είναι εκείνος που προκαλεί παρατεταμένη πίεση στο ίδιο σημείο, με συνέπεια μείωση της αιμάτωσης τοπικά και ίσχαιμες νεκρώσεις.

Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν οι μηχανικές κακώσεις, που προκαλούνται από κακή στάση του κατακεκλιμένου σώματος και από τις προσπάθειες των φροντιστών να αλλάξουν θέση στον ασθενή.

Πολύ σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στη δημιουργία κατακλίσεων είναι ο υποστιτισμός, που οδηγεί σε υπολευκωματιναιμία, λέπτυνση του δέρματος και λύση της συνέχειάς του.

Άλλοι παράγοντες είναι η υγρασία και η ανάπτυξη δερματοφυτιών (μυκητιάσεις του δέρματος).

Η πρόληψη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να προλάβει κανείς ένα έλκος από κατάκλιση, παρά να το θεραπεύσει.