Τοποθέτηση κεντρικών φλεβικών καθετήρων

Σε περιπτώσεις που πρέπει να χορηγηθούν οροί, φάρμακα και άλλα διαλύματα ενδοφλεβίως, αλλά οι επιφανειακές φλέβες του ασθενούς είναι κατεστραμμένες ενδείκνυται η προσπέλαση φλεβών που βρίσκονται στο βάθος του σώματος.

Τοποθέτηση κεντρικών φλεβικών καθετήρωνΟι θέσεις στις οποίες μπορούμε να προσεγγίσουμε το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο και να τοποθετήσουμε καθετήρα είναι τρεις:

  1. Η σφαγίτιδα φλέβα στο λαιμό
  2. Η υποκλείδιος φλέβα (κάτω από την κλείδα στο στήθος)
  3. Η μηριαία φλέβα, στη βουβωνική περιοχή που βρίσκεται ψηλά στο μηρό.

Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς, τα υποκείμενα προβλήματα και μια σειρά από άλλα κριτήρια επιλέγεται η κατάλληλη θέση.

Η ύπαρξη ενός κεντρικού καθετήρα εκτός από την απρόσκοπτη χορήγηση ορών και φαρμάκων επιτρέπει ακόμη τη χορήγηση πλούσιων θρεπτικών διαλυμάτων (ολική παρεντερική διατροφή) αλλά και τη μέτρηση της πίεσης του αίματος στο σημείο που εισέρχεται στην καρδιά (κεντρική φλεβική πίεση), μέτρηση σημαντική για την ασφαλή χορήγηση ορών σε βαρέως πάσχοντες.

 

Τοποθέτηση κεντρικών φλεβικών καθετήρων - ΕκπαίδευσηΗ hoMed παρέχει εκπαίδευση στην τοποθέτηση κεντρικών φλεβικών καθετήρων με συντονισμένη εκπαιδευτική ομάδα και χρήση τεχνητών ομοιωμάτων και προπλασμάτων που κατασκευάζονται από νωπούς ιστούς, ώστε να δημιουργούν συνθήκες που μοιάζουν πολύ με την πραγματικότητα.